Hanger met de heilige Hubertus

 

StHubert_Lievensberg

Deze hanger is van koper of brons en werd gevonden door Fabiënne Landa. De hanger heeft een afbeelding van een biddende heilige met een hond en aan de andere kant staat een biddende persoon met een jachthoorn aan zijn riem en op de achtergrond een edelhert met een lichtgevend kruis op zijn kop. Aan beide zijden staat aan de rand dezelfde tekst: St. Hubert Pliez pour nous. Dit betekend: Heilige Hubertus bid voor ons. Hubertus was de beschermheilige van de jacht. Deze penning werd dus gedragen en verloren door een jager.

De vraag blijft nu wanneer deze persoon de hanger heeft verloren. Vlak na deze vondst, heel dicht bij de hanger, vond Fabiënne ook nog een 1/2 cent uit 1828. Hij zat even diep (zo’n 12 cm.) Zou deze 1/2 cent het jaartal oftewel de minimale leeftijd van de hanger verraden? Gelukkig helpt het om door te blijven Googlen, want dan helpt een gevonden website je vaak verder. In deze was dit een pagina van Catawiki die mij iets verder hielp. Het is hem niet helemaal. Dit is een combinatiepenning met ook St. Roch erop. Onze hanger komt volgens mij wel uit dezelfde tijd en dat is dan de laatste kwart van de 19de eeuw dus 1875 – 1900. Dat zou dan ongeveer even oud zijn als het jachtpatroon die we ook vandaag hebben gevonden en maakt een goede match met elkaar. De halve cent uit 1828 is dan ineens te oud en heeft niets met de hanger te maken.

De legende van St. Hubertus

24-99-72637101969200

Wikipedia schrijft:

De heilige Hubertus van Luik (655-727) was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik.

Over het leven van Hubertus bestaan zeven beschrijvingen. Hieruit is de legende van Sint-Hubertus uiteindelijk ontstaan. De legende in het kort:

Hubertus was een zoon van de hertog van Aquitanië en leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg er achteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan. Sint Hubertus staat nu bekend als patroon heilige van de jacht.