Oude knoopje op een akker bij de Oude Tol

oude_knoopWat was dit een leuk knoopje om te vinden. Het was sowieso een klein object wat diep zat en met mijn nieuwe Dubbel D spoel met een schreeuw als een enorme vondst werd aangegeven. De poetsbeurt thuis verraadde waarom dit was. Het was een goudgele kleur die opdoemde en edel metaal liet zien. Of het goud is betwijfel ik. Dat zou geler zijn, maar brons is het zeker en er staat een fraaie versiering op het knoopje. Ik denk zelfs letters te zien, de E en de P en een kruis of wapenschild. Het knoopje is slechts 7 mm. in doorsnee dus het is allemaal erg fijn. Nu blijft de vraag waar het vandaan komt. Is het een uniformknoop, of gewoon een knoopje van grootmoeders zondagse jurk. Maar vooral vraag ik me af hoe oud het is.

oude_knoop2Nu… een half jaar later stuit ik op het internet op een foto van een knoop die ik meen te herkennen. Het duurde even voordat ik doorhad dat dit een afbeelding was van de vondst die ik op 9 maart 2014 heb gedaan op de akker bij de Oude Tol. Ik had bij de zoekopdracht Romeinse knoop ingegeven. Ik zal eerst het resultaat van die zoekopdracht dan maar eens laten zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZijn we het er over eens dat de knoop links onder toch wel dezelfde knoop is dan die van mijn vondst? Op deze pagina van www.dutchartefacts.nl staat beschreven dat het een knoop is uit eind 16de begin 17de eeuw. Het is waarschijnlijk een knoop van een wambuis. Jammer dus dat het niet Romeins is maar toch ook een hele mooie oude vondst. Het kostuum waar het op heeft gezeten zou er dan misschien als volgt hebben uitgezien.

Bron: http://www.gelderseroos.nl/kostuums

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beveiligingscode * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.