Sluitzegel met tekst bij de Oude Tol

devoorzorg_udenhoutDit lijkt een sluitzegel te zijn van het een of ander. Het eerste wat ik zag waren letters dus dat is een reden om het mee te nemen en uit te zoeken waar het vandaan komt. Als je gaat zoeken op Google kom je al snel terecht bij een varkenshouderij. Zou dit een sluitzegel geweest kunnen zijn van een enorme worst afkomstig uit Udenhout? Wie zal het zeggen. Grappig dat dit op een akker in West-Brabant ligt. Een week later sprak ik de boer Piet Bogers, vertel wat ik heb ontdekt en liet hem de vondst zien. Hij moest lachen en zijn reactie was nuchter en resoluut: “Dat is dan vast met de stront meegekomen!”.

Tot ik op 26 juni 2013 ineens een reactie ontvang via deze site waarbij M. Beerendonk-Coppens mij aangaf dat dit inderdaad een sluitzegel is, maar dan voor zakken meel, en dat het afkomstig was van het bedrijf van haar opa, De Voorhout in Udenhout. Na deze reactie is er intensief mailverkeer geweest tussen ons waardoor er nu nog meer te vertellen is over deze vondst. In één van de reacties schreef ze het volgende:

In 1928 is De Voorzorg opgericht door de weduwe Johanna Coppens. Haar zoon, mijn opa dus, heeft in 1930 na haar overlijden het bedrijf voortgezet. Tot 1953 was het hoofdbestand bloem voor de bakker, maar toen kwam er ook diervoeders bij. Daar zijn deze sluitzegels toen voor gekomen, want de jute zakken moesten verzegeld worden en dat hoefde bij de bloem niet. Mijn vader heeft zijn vader altijd geholpen en In 1957 heeft hij het bedrijf overgenomen. Toen werden alleen nog diervoeders geproduceerd. De molen die in 1928 gekocht was heette de Emmamolen uit 1854. Door de industriële revolutie zijn in de jaren 50 de wieken vervangen door motoren. Meelfabriek De Voorzorg was gevestigd aan de Kreitenmolenstraat in Udenhout tot ca. 1985.

M. Beerendonk – Coppens

Mijn eerste interesse ging uit naar de Emmamolen uit 1854 en besloot hiervan een afbeelding te gaan zoeken. Deze zoektocht kwam telkens uit bij een molen met de naam “Emmamolen” maar dan in de plaats Nieuwkuijk. Hier klopt dus iets niet helemaal. KLIK HIER voor informatie en een foto van de Emmamolen in Nieuwkuijk.

logo_RATIk ben toen gaan zoeken via de opdracht “molen” en “Kreitenmolenstraat Udenhout” en vond toen via het Regionaal Archief Tilburg de Kreitenmolen.

Deze zag er als volgt uw:

Kreitenmolen_Udenhout

Foto: Regionaal Archief Tilburg

 

Op de website van het Regionaal Archief Tilburg staat het het volgende vermeld over de molen:

In 1348 wordt de Kreitenmolen voor het eerst genoemd. Op 10 januari van dat jaar ontvangt Christina, weduwe van Johan de Jonge, de molen van de H.Geesttafel in ruil voor cijns. Er wordt vermeld dat de H.Geesttafel de molen had verkregen van Ludovicus de Colle.In 1400 is Goeswijn Moedel van den Donc de eigenaar. Hij verkoopt in dat jaar de molen aan Willem de Cantor. De ‘Creijtenmolen’ in Udenhout wordt dan wel in 1348 voor het eerst vermeld, maar de windmolen bestond al eerder, omdat die vermelding een erfruil betrof.

In de nacht van 7 december 1856 brandde in Udenhout op de Kreitenhei de Kreitenmolen af, alsook de naastgelegen boerderij van Cornelis Pijnenburg en het woonhuis van Francis Schapendonk. Daarom werd de houten standerdmolen in 1857 afgebroken. In dat zelfde jaar liet de familie Van Riel op dezelfde plek in elk geval een stenen stellingmolen bouwen, die in 1906 eigendom werd van Martinus Bertens.

In 1918 kwam de graanmolen in handen van de familie Coppens-Van Iersel, die deze in 1934 uitbreidde met een graanpakhuis. Hierin kwamen mengmachines, liften met silo’s en een zuiggasmotor voor de aandrijving van de machines. De molen werd rond 1942 gesloopt en de firma Coppens maakte toen al gebruik van een machinale maalderij. Deze fabriek kreeg in 1966 de naam De Voorzorg en was gespecialiseerd in produceren van meel en bloem. In de jaren tachtig werd het bedrijf verplaatst naar Helvoirt, waarna de malerij werd afgebroken. De Kreitenmolen stond in de straat die ernaar werd vernoemd.

logo_molendatabaseOm de precieze plaats van de molen te kunnen bepalen moest er nog even wat verder gegraven worden. Ik kwam na een kleine omweg terecht op een website van de Molen Database die heel uitgebreide informatie kon geven over de Kreite Molen. Via de links kunt u deze informatie bekijken. Wel heb ik een kaart met de locatie van de molen voor u.

Een gedachte over “Sluitzegel met tekst bij de Oude Tol

  1. jeroen

    Hallo, die stukken koperen ring komen mij bekend voor. Ik heb zo’n ring in zijn geheel gevonden.
    weet u inmiddels al wat het is?

    Mvg jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beveiligingscode * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.