De verdwenen boerderij bij Landgoed Lievensberg

Beschrijving Wikipedia:

Het Landgoed Lievensberg is een 127 hectare groot bosrijk landgoed ten oosten van de A58 bij Bergen op Zoom.

Het gebied bestaat uit loof- en naaldbos, enkele vastgelegde stuifduintjes en een ca 25 ha groot heideveld in het van het gebied. Het ligt vlak bij de stad en wordt druk bezocht door wandelaars. Het is met name te bereiken vanaf de Balsedreef. Die omgeving is fraai parkachtige aangelegd met zware beukenlanen, picknickplaatsen, een heidetuin en een vijver. In de heidetuin vindt men 30 soorten heide.

Het gebied is in eigendom en beheer bij de gemeente Bergen op Zoom, maar een deel is in gebruik als waterwingebied van Brabant Water, dat een productiebedrijf heeft nabij Nieuw-Borgvliet aan de overzijde van de A58, Mondaf genaamd.

Grotere kaart weergeven

Ik ben gaan zoeken bij de entree van de “voormalige” zandweg naar Lievensberg. Dit pad begint aan een zijpad van de Huijbergsebaan welke parallel loopt met de leidingstraat. Na ongeveer 300 meter begint haaks op dit pad de zandweg naar het landhuis Lievensberg. Dit valt erg op, omdat er 3 open vakken langs dit pad zijn, omringd door enorme beukenbomen die zo dicht op elkaar staan dat het eerder doorgeschoten beukenhagen lijken te zijn. Dit trok mijn aandacht vooral vanuit de luchtfoto’s in Google Earth. Dit pad verbond het landhuis met Groot Molenbeek en is goed te zien van boven. Het loopt vanaf het beschreven beginpunt tot aan de Heidetuin, dus bijna tot bij het landhuis. Ik hoorde van voorbijgangers dat er een boerderij gestaan moet hebben. Daarom ben ik gaan speuren in de beeldbank van het Markiezenhof om oude kaarten te vinden van het gebied. Ik vond een kaart uit 1907 waar een boerderij op staat.

  • Kaart identificatienummer KM 49.
  • Objectnaam/titelGem: Bergenopzoom in 7 sec: Sectie E in 3 bladen genaamd Borgvlietsche Heide Blad 2 van Nº 135-310

 Hieronder een screenshot van het gebied waar ik actief ben geweest.

Vindplaats_Lievensberg_kaar

Dit gebied wordt actief beheerd door Staatsbosbeheersbb_groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beveiligingscode * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.