Voormalig Badstrand “de Duintjes”


Grotere kaart weergeven

a69d4340-bb73-012e-ab84-0050569439b1De Duintjes zijn oorspronkelijk ontstaan in de laatste ijstijd, het Weichselien. Dat is zo’n 12.000 tot 15.000 jaar geleden. Er was hier in ons gebied geen landijs maar alles was wel heel het jaar door bevroren (permafrost genaamd). Zo’n 1,2 miljoen jaar eerder, tijdens de eerste ijstijd het Tiglien, had zich al een zandrug afgezet langs dit gebied welke de formatie van Tegelen wordt genoemd. Het laatste deel ligt bij ons en wij noemen dit stukje de Brabantse Wal. Achter deze rug lag het gebied, wat later het badstrand zou worden, in een luwte waardoor het zand wat met de continue harde wind uit het noordoosten aan kwam waaien neer kwam.  In de zomer kwam de temperatuur aan het oppervlak toch net boven nul door de warmte van de zonnestralen. Op deze ontdooide plekken kon stuifzand zich afzetten in dit gebied. Aan het smeltwater op het grondoppervlak bleef dit zand op verschillende plekken plakken en groeide het uiteindelijk in een continue situatie van 3000 jaar uit tot best forse duinen. Uit deze tijd zal ik geen vondsten doen, maar het is wel erg leuk om de oorsprong van het landschap te weten. Dit zal toen heus ook hebben meegewerkt aan de grote stroom toeristen die er in de periode 1932 – 1939 naar dit gebied trokken om te recreëren. Van hen wil ik graag iets vinden.

Voor de oorlog 1932 t/m 1939

poster_DuintjesVroeger in de jaren 80 hing in Cafe” de Duif” in de Engelsestraat deze poster aan de muur. In die jaren had ik nog niet echt veel aandacht hiervoor, maar nu was het met het hebben van een metaaldetector toch wel noodzakelijk om een missie te vinden. Door een artikel in een regionaal magazine kwam de aandacht weer even terug op de Duintjes. De poster werd gebruikt in de periode 1932 – 1939 toen dit gebied nog een toeristische trekpleister was voor zon, zee, zand en strand en 30.000 bezoekers trok per seizoen. Van deze gloriejaren wil ik wel wat terugvinden. Dus een reden om te gaan zoeken. Wat ik er hoop aan te treffen is hopelijk voorzien van een datum. Geld is het eenvoudigst, want daar staat een jaartal op maar mijn doel is dus in eerste instantie iets van die periode te gaan vinden. Dit is vooral, omdat die mij het meest onbekend is. Zelfs niet van horen zeggen.

duintjes_evan_sepia

De tweede wereldoorlog 1940 -1944

De Duintjes verloor haar succes door de Tweede Wereldoorlog. Het gebied werd ingenomen door de Duitsers en zij gebruikte het als oefenterrein. Aan het eind van de oorlog werd het terrein vol gelegd met mijnen en boobytraps om de oprukkende geallieerden tegen te houden. Niet gek dat heel veel vondsten dus uit deze periode komen.

duintjes_nancy_sepia

Na-oorlogse periode 1950 – 1984

Na de oorlog is er krampachtig geprobeerd om het succes van voor de oorlog weer terug op te pakken. De familie Goderie die er voor de oorlog altijd succesvol de horeca had uitgebaat, probeerde het als eerste weer terug op te zetten maar zij verloren bij een bezoek  aan het terrein hun jongste zoon op een landmijn en vertrokken daarna naar het buitenland. Door een kartbaan met voorzieningen en een cafetaria van de familie Soeters, heeft het terrein nog enige tijd mensen aangetrokken zo eind jaren ’50. Dit duurde tot halverwege de jaren ’80 maar daarna nam het bezoekersaantal weer af. Enkele oorzaken van dit waren: Het vragen van entreegelden, (geluids)overlast in het gebied  en het verdwijnen van eb en vloed door de afdamming van het Markiezaatsmeer met de Makiezaatskade die loopt vanaf de Molenplaat tot aan de Kreekrak. Het gebied is officieel teruggegeven aan de natuur en wordt momenteel actief beheerd door Brabants Landschap.brabantslandschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beveiligingscode * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.